Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Тврђава Маглич

Мистериозна тврђава у "Долини векова".


js slider

Маглич је једна од најбоље очуваних средњовековних тврђава у Србији.

Налази се на тридесетак километара удаљености од Краљева, на магистралном путу који води ка Новом Пазару, Црној Гори и Косову и Метохији. Смештен је на високој стени која доминира Ибарском долином и до њега води лепо уређена стаза са клупама за одмор на којима туристи могу да предахну али и уживају у погледу на прелепу дивљу природу која их окружује.

Име је добио по магли којом је често обавијен и која му даје мистериозни изглед. Мистериозно је и порекло тврђаве које ни до данашњих дана није осветљено. Претпоставља се да је изграђен после монголске провале 1240. године. Први писани подаци о овом средњевековном граду потичу из 1337. године, из времена архиепископа Данила II, који је на Магличу, поред тада постојећих објеката, подигао палате и ћелије.

Сам град се састоји од 7 кула високих десетак метара и главне Дон Жон Куле која је висока око 20 метара. Опасан је дебелим зидинама а због неравног терена неправилног је облика. Дугачак је око 100 а широк око 40 метара. Унутрашњост града састоји се из два дворишта, мањег и већег у коме се налазе остаци цркве Светог Ђорђа, палате, као и пекаре и две цистерне за воду.

Многи ову тврђаву називају српским Камелотом, а у њој је снимљен и наставак филма "Ironclad". Филмска екипа била је одушевљена очуваношћу зидина и мистериозним амбијентом који влада на врху овог брда.


Због урушавања моста тврђава Маглич тренутно је недоступна!Туристичка организација Краљева