Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.


Активни одмор


js slider

Бициклизам и планински бициклизам.

Краљево је познати бициклистички центар. Осим великог броја првака овог спорта из бициклистичког клуба “Металац”, град има велики број рекреативаца који уживају у овој активности. Стална урбана и приградска инфраструктура обогаћена је новим бициклистичким стазама.

Планински бициклизам има још више поклоника. Велик број стаза на Столовима, Голији, Радочелу и другим краљевачким планинама чини незаборавним уживање у природним лепотама и налету адреналина. Спуштање бициклом са Чикера (1325 м), једног од врхова Столова, с којега на једној страни можете видети Гоч, Жељин, Копаоник и прелепе пашњаке с крдима полудивљих коња на Равном Столу, а с друге стране град Краљево или долина векова невероватно је искуство.


Рафтинг, Кајак и Кану.

Кроз територију града Краљева, протиче река Ибар која је са својим буковима и брзацима, који се често смјењују с мирним током и вировима, идеална за рафтинг, кајак и кану , као и кајак на дивљим водама. Стаза Бук “Грмчић”, где се одржавају кајак-такмичења на дивљим водама, једна је од најбољих у овом делу Европе.

Кајак клубови “Студеница” из Ушћа и “Ибар” из Краљева, као и разна спортска удружења и екстремни спортски клубови имају скипере, кајаке и кануисте који могу, уз најбољу опрему, сигурно превести туристе кроз ову “воду авантура “.

Постоји неколико рафтинг тура. Спуст од Биљановца до Ушћа је дугачак 12 километара, а од један од најлепших је излет од Ушћа до Маглича, дуг је 30 километара, препун је букова и брзака а завршава се у подножју средњовековног града Маглича.


Параглајдинг и панорамско разгледање авионом.

Краљево и његова околина са својим планинама пружају изврсне могућности за летење параглидером. Посебни геоморфолошки услови, као и врсте ветрова и ваздушних струја, омогућују услове за овај адреналински спорта. То је омогућило и краљевачком параглајдинг клубу “Еол” да постигне изврсне резултате. Соло и тандем летење могућа су за оне који желе да уживају у лету изнад Краљева и околине. Постоји неколико идеалних полетишта и терена за параглајинг терена, посебно на планинама Столови, Голија, Радочело и Троглав.

Аеро клуб у Краљеву има дугу традицију па је панорамски поглед на Краљево и околину, из спортских авиона већ дуго део туристичке понуде града. Могуће је фотографисати и снимити Краљево из ваздуха и уживати у погледу на „Долину векова“, у којој су Маглич, Жича и Студеница, затим на меандре Западне Мораве, која лагано тече кроз равницу и на сам град који се налаyзи на три реке.


Вожња у теренским возилима и квадовима.

То су активности за које такође постоје и изванредни услови на територији града Краљева. Постоји све већи број такмичења, ревијалних вожњи или услуга у облику туристичке понуде бројних клубова и удружења. Један од начина да се ужива у природи ове регије јесте вожња ових моћних четвороточкаша, било да се ради о џиповима, ладама нивама, другим теренским возилима или квадовима, кроз “дивље” пределе од чије лепоте застаје дах.


Стреличарство.

Стреличарство је једна од активности коју могу пробати сви који желе да осете витешки дух средњег вијека. Посебно је аутентично гађати стрелом из традиционалних лукова који су се и користили у средњем веку.


Коњички спорт и јахање.

У Србији, љубав према коњима одувек је била дубоко укорењена. Не може се замислити бајка, легенда или прича о витезима, јунацима, хајдуцима или устаницима, да у њима нема добрих коња. Када додамо да је јахање и боравак с коњима сматра једним од најљепших хобија и да је сјајан начин да се опустите и избегнете стрес свакодневног живота, добијамо савршену комбинацију коју вреди доживети. Зато је у туристичкој понуди Краљева на располагању и школа јахања, јахање у природи у коњичком клубу “Западна Морава”, одмор и рехабилитација, боравком у друштву тих племенитих животиња, вожња чезама или кочијама.Туристичка организација Краљева