Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Манастир Жича

Овде су се крунисали српски краљеви


js slider

Жича је један од најзначајњих српских средњовековних манастира. Задужбина је Стефана Првовенчаног који је у њој и крунисан 1217. године.

За разлику од већине наших манастира који су грађени у тешко приступачним пределима, Жича се налази у плодној равници, на само 6 км од Краљева према Матарушкој Бањи. Зато је у својој богатој историји претрпела многа рушења. Рушили су је и палили Татари, Турци и Немци у два наврата али је свакога пута обнављана. Последњу темељну реконструкцију доживела је након земљотреса 1987. године, када јој је враћен аутентични изглед из 13. века.

Пре девет година у склопу обележавања 8 векова од постојања манастира уређен је цео манастирски комплекс који данас представља првокласни туристички локалитет.

По предању је у манастиру Жича крунисано седам српских краљева а приликом сваког крунисања отварана су нова врата кроз која је пролазио само крунисани владар, па би та врата потом одмах била зазидана. Зато Жичу зову и седмоврата. Иако постоје недоумице о броју крунисаних краљева неспорна је историјска чињеница да је седам владара из лозе Немањића крунисано под жичким печатом а да је у самом манастиру столовало неколико спрских патријарха.

Многи историчари сматрају је првим дводомим парламентом у Европи.Туристичка организација Краљева