Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Матарушка Бања

На извору лековите воде.


js slider

Прве госте Матарушка Бања примила је још крајем 19.века. Од тада до данас била је домаћин и онима којима је требало лечење али и онима којима је требао одмор јер поред лековитих минералних вода које се искоришћавају у терапијске сврхе, ова бања поседује и невероватну природу и мноштво других занимљивости у својој околини, те је веома интересантна туристима.

Поред свега тога, њен положај је такође чини посебно атрактивном јер се налази на свега 8 километара од Краљева, саобраћајно је веома добро повезана, те се до ње може доћи врло лако и брзо из било којег краја Србије. Кроз центар Матарушке Бање протиче Ибар поред кога се налази један од највећих и најлепших паркова у Србији.

Клима која влада Матарушком Бањом умерено је континентална, те као таква пружа добродошлицу својим гостима у било које доба године. Ипак за разлику од главних одлика ове климе које влада целим Рашким подручјем, у самој Матарушкој Бањи испољава се нешто другачија микро-клима. Она је пријатнија од климе њене околине јер је сама Матарушка Бања другачија од градских насеља, окружена природом, шумама, бујном вегетацијом, те као таква њена микро-клима има одлике планинске климе. Наиме, темепературе су мало ниже него у оближњим градовима, те су стога лета много пријатнија у самој Бањи.

Матарушка Бања има најјачу сумпорну воду у Србији, температуре 42-51 степен целзијуса. Њена лековита дејства као и савремена медицинска опрема и високостручни кадар дају изванредне резултате у лечењу следећих болести:

- Реуматска обољења, запаљенски реуматизам , системске болести везивног ткива, дегенеративна обољења кичменог стуба , ванзглобни реуматизам.

- Гинеколошка обољења ; стерилитет, аднексити, хормонски поремећаји.

- Неуролошка обољења ; оштећења централног и периферног нервног система.

- Обољења периферних крвних судова.

- Сва посттрауматска стања

- Реуматска обољења, запаљенски реуматизам, системске болести везивног ткива, дегенеративна обољења кичменог стуба, ванзглобни реуматизам.Туристичка организација Краљева